The Renaissance of Whitehaven

Case Study Info

Location United Kingdom
Industry Leisure (inc. Hotels)
Materials PVC/PES
Structures Tension Structure
Roof Forms Conic

Phase one of what became known as The Renaissance of Whitehaven saw £ 47m invested in the town.

Successful schemes included the Beacon Visitor Centre (£ 4m); the £ 2.5m regional Inland Revenue offices on the quayside, one of the first Private Finance Initiatives in the country; and the £8.3m lock gate and marina scheme. The second phase was The Millennium Project which followed a £ 6.9m award from the Millennium Commission. It was the seventh highest award in the country and the total investment in the project was £ 13.5m.

It's themes are the celebration of Whitehaven's historic role as the major maritime gateway to the UK on the west coast and its trading links with other nations, and the establishment of the harbour as a major community, cultural and sporting venue.

Phase two projects include the £ 3m Rum Story museum; the Hub, which forms part of Whitehaven's main public open space, linking the renovated quays and promenades to the town centre; the Promenades, offering a full loop of the inner harbour; Lime Tongue Quay, which provides the setting for the 40m high Crow's Nest and the dramatic Wave light feature; and £ 2.5m Whitehaven Castle development.

Whitehaven required a tented structure to be built as a covered Band Stand. The structure was also to be used to cover the market. The structure is part of a £ 13.5 million redevelopment as part of the Millennium Commission.

J & J Carter created a single 16 metre diameter PVDF/PVC/PES conic membrane canopy on a 10m diameter aluminium supporting structure, serving it's use primarily as a Band Stand and also to cover the market.